JIDÁŠE

Už si ani nepamatuji na jaký popud jsem tuhle sladkost zařadila do svého velikonočního repertoáru. Nicméně se jidáše staly stálicí a každoročně se na ně vyloženě těším. Jestli jste ještě nevyzkoušeli, tak to určitě dožeňte. Ta medovo-máslová chuť spolu s hebkostí kynutého těsta určitě za to stojí.



Potřebujete: porce na cca 32 ks cca 5cm kousků

  • 15g droždí
  • 0,5 lžíce cukru moučky
  • 125ml vlažného mléka
  • 50g rozpuštěného másla
  • 2 menší žloutky (jestli máte velká vejce, stačí 1 ks)
  • 250g polohrubé mouky
  • Špetku soli 
  • 0,25 lžičky skořice
  • 0,5 lžičky strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce medu
  • 1 bílek na potření

Na potření po upečení:

  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce medu

Postup:

Do mísy si odvážíme kvasnice a cukr. Roztíráme, dokud se kvasnice nerozpustí. Přidáme 50g mouky a 100ml mléka. Vypracujeme, překryjeme mísu utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Poté dodáme máslo, žloutek, 200g mouky, 25ml mléka, med, špetku soli, skořici a citronovou kůru. Vše propracujeme a necháme asi 1 hodinu opět pod utěrkou kynout. Z hotového těsta si na vále tvoříme postupně válečky o průměru asi 1cm. Ukrojíme si vždy 8cm dlouhý kousek a smotáme ho do požadovaného tvaru. Může to být tvar provazové smyčky (od toho jidášky-provaz na kterém se Jidáš oběsil), ale my můžeme vytvořit třeba esíčka, šneky nebo co vám půjde od ruky. Vytvořené tvary dáme na plech s pečícím papírem a potřeme vaječným bílkem. Necháme ještě 20min. stát. Po uplynutí této doby dáme plech do trouby předehřáté na 170°C na 15-20minut. záleží jakou velikost vaše výtvory nakonec mají. Po upečení ještě každý kousek bohatě potřeme směsí medu a rozpuštěného másla. Necháme vychladnout a můžeme jíst.


Itadakimasu!

Komentáře