Normálně by mi spojení bílého chleba a brambor neznělo nijak vábně, ale když jsem ochutnala.. Italové zkrátka umí! Navíc jde o jídlo velmi levné a na zručnost kuchaře nenáročné.
Potřebujeme: Porce pro 4 osoby
- 500g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 sáček sušeného droždí
- 30g olivového oleje + na vymazání formy a závěrečnou úpravu
- 10 brambor (nejlépe nových)
- Sušený tymián, šalvěj, oregano, rozmarýn...(podle vlastní chuti)
- 300ml vlažné vody
- Sůl
Postup:
V míse si smícháme mouku, sůl a sušené kvasnice. Přidáme vlažnou vodu a olej. Těsto propracujeme. Pokud je moc husté, můžeme dodat trochu vody. Necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě. Brambory neloupeme, jen je řádně očistíme kartáčem. Nakrájíme je na velmi tenká kolečka. Vykynuté těsto vezmeme a párkrát s ním bouchneme. Formu o rozměrech cca 25x40cm vytřeme olejem a těsto do ní rozprostřeme. Prsty do něj uděláme několik důlků. Brambory pak na něj vršíme cca 0,5cm od okraje. Posolíme je, kořeníme a ještě jemně pocákáme olejem. Necháme další hodinu odpočívat. Troubu si rozehřejeme na 230°C a následně v ní focacci pečeme asi 30minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat