S výrobou pečiva jsem se zatím ještě úplně neskamarádila ale následující recept mě přesvědčil, že i začátečník dokáže doma vykouzlit voňavé hedvábné houstičky. A to nemluvím o vůni, která naprosto ovládne celou kuchyni...
Potřebujeme: Porce na 5 kusů
- 10g sušeného droždí
- 120ml mléka +30ml na kvásek
- 300g hladké mouky + na pomoučení válu
- 30g cukru krupice
- 7g soli
- 1 větší vejce
- 50g másla
- Něco navíc ( mák, sezamová semínka, lněná semínka, slunečnicová...apod.)
- 1 lžičku vody
- Olej na vymazání formiček
Postup:
Do malé misky si dáme 30ml vlažného mléka a do něj nasypeme droždí. Necháme asi 15 minut na teplém místě bez průvanu vzejít kvásek. Pak si ve větší míse promícháme cukr, sůl, rozpuštěné máslo a 120ml mléka. Vejce si rozšleháme v jiné misce a víc jak polovinu nalijeme ke směsi s moukou. Zbytek vajíčka si naředíme asi 1 lžičkou vody a schováme si ho na potírání housek. Nakonec do mísy přidáme vzešlý kvásek a začneme těsto zpracovávat. V robotu to je tak 15 minut, ručně o něco déle (20-25 minut). Poté přeneseme těsto na pomoučený vál a necháme ho nejméně hodinu kynout. Po uplynutí této doby těsto znovu propracujeme. Rozdělíme si ho na 5 dílů. Každý zvlášť ještě prohněteme. Z těsta uděláme váleček ze kterého upleteme housku. Já vždycky vymodeluji písmeno ,,P", spodní konec protáhnu okem, oko stočím do osmičky a volný konec protáhnu vzniklou dírkou. Nebo si to najděte na You Tube. Abych měla jistotu, že se mi housky nerozlezou, dám je na plech v tartarelkových olejem vymazaných formách. Každý kousek pečiva pomažeme vejcem s vodou a posypeme semínky či mákem. Pečeme při 190°C 30-35 minut, dokud nezezlátnou. S čím je servírovat, nechám na vás.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat