BRIOŠKY

Moje nejoblíbenější jídlo je snídaně. Bude to asi souviset s pocitem, že ráno se přece ,,smí jíst úplně všechno'' a na postavě se to nijak nepodepíše... No a co je lepšího, než čerstvé pečivo a voňavá káva? A co je lepšího, než vlahé briošky s máslem? No takže tady je recept.


Potřebujeme: Na 4 kusy o velikosti tenisového míčku

  • 170g hladké mouky
  • 2g soli
  • 5g droždí (já mám raději sušené)
  • 3/4 polévkové lžíce cukru krystal
  • 30ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 3/4 polévkové lžíce medu
  • 60g změklého másla
  • + olej na vymazání formy

Postup:

Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přidáme sůl. Doprostřed mouky uděláme důlek a do něj umístíme kvasnice. Přisypeme cukr. Přelijeme vlažným mlékem. Necháme stát na teplém místě cca 15 minut, dokud nevzejde kvásek. Poté přidáme med. Vejce si rozšleháme v misce a asi 3/4 rozšlehaných vajec přidáme k těstu. Zbytek si necháme na potření briošek. Těsto zhruba promícháme. Máslo si necháme předem změknout a umícháme ho na kašičku. Tu pak vpracujeme do těsta. Těsto ještě propracujeme a necháme ho 1 hodinu na teplém místě přikryté utěrkou (nebo fólií) kynout. Poté ho ještě propracujeme. Rozdělíme na stejné kousky a utvoříme z nich malé bochánky. Ty umístíme do vymazané formy na pečení a necháme další hodinu kynout. Včas si předehřejeme troubu na 180°C. Briošky ještě potřeme zbylými vejci a pečeme asi 20 minut.


Itadakimasu!

Komentáře