Kdo nemiluje k snídani křupavé ještě nejlépe teplé pečivo s máslem plus kávu nebo čaj, je pro mě přinejmenším ,,divnej". Úplně nejklasičtějším zástupcem z řady snídaňového pečiva je pro mě právě loupák . Takže ... jdeme na to!
Potřebujeme: Porce na 4 kousky
- 150 g hladké mouky
- 75 ml vlažné vody
- 25 g rozpuštěného másla
- 25 g cukru krystal
- Špetku soli
- 1 vejce
- 0,5 čajové lžičky sušeného droždí
- Mák na posypání
Postup:
V míse si smícháme mouku, cukr, sůl, vlažnou vodu, rozpuštěné máslo a droždí. V hrnku si rozšleháme 1 vejce. Polovinu vejce přidáme k surovinám do mísy. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Pak ho rozdělíme na 4 stejné kousky. Z každého vyválíme asi 2 mm tenký trojúhelník. Srolujeme ho od širší strany. Tím získáme 4 loupáky. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 45 minut stát. Troubu rozehřejeme na 180°C. Loupáky potřeme zbytkem rozšlehaného vajíčka a posypeme mákem. Pečeme cca 20 minut do zlaté barvy.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat