PLUNDRA

Samozřejmě jsem nevymyslela těsto na plundru. To už udělali jiní, ale protože těsto samo o sobě není ani sladké ani slané, mohla jsem si pohrát s jeho náplní.


Potřebujeme: Dávka je na 3 větší plundry

Na těsto: 

  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • 1 pol.lžíce cukru krystal
  • Špetku soli
  • 120 g másla 
  • 50 g hladké mouky

Na náplň:

  • Borůvková: 100 g borůvek 
  •                     1 pol. lžíci třtinového cukru
  •                     2 lžíce kysané smetany
  • Jablečná: 1 jablko
  •                  1 pol.lžíci třtinového cukru
  •                  1/2 kávové lžičky skořice

Postup:

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme asi 15 minut vzejít kvásek. Do větší mísy si prosejeme polohrubou mouku. Přidáme vzešlý kvásek, vejce (má mít pokojovou teplotu) a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Mezitím si uděláme máslové těsto. Změklé máslo utřeme s hladkou moukou. Toto těsto dáme do lednice. Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném válu. Doprostřed získané placky dáme nakoso máslové těsto. Kynuté těsto přes máslové zabalíme jako obálku. Otočíme a vyválíme. Necháme 15 minut stát. Mezitím si zhotovíme náplně. V jedné misce máme omyté borůvky. Zasypeme je cukrem a spolu s kysanou smetanou je promícháme. Do další misky si oloupané jablko bez jádřince nakrájíme na malé kousky. Přidáme cukr a skořici. Zamícháme. Po 15-ti minutách těsto znova vyválíme na placku. Přeložíme ji na třetiny a necháme 5 minut stát. Otočíme a zase vyválíme. Celý proces opakujeme 3x. Poté těsto rozdělíme na 3 díly(pokud chceme menší kousky pečiva, bude jich víc) naplníme je náplněmi a zabalíme podle vlastního vkusu. Pečeme při 190°C asi 25 minut.  Po vychlazení můžeme plundry posypat ještě moučkovým cukrem.


Itadakimasu!


Komentáře