Samozřejmě jsem nevymyslela těsto na plundru. To už udělali jiní, ale protože těsto samo o sobě není ani sladké ani slané, mohla jsem si pohrát s jeho náplní.
Potřebujeme: Dávka je na 3 větší plundry
Na těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 1 pol.lžíce cukru krystal
- Špetku soli
- 120 g másla
- 50 g hladké mouky
Na náplň:
- Borůvková: 100 g borůvek
- 1 pol. lžíci třtinového cukru
- 2 lžíce kysané smetany
- Jablečná: 1 jablko
- 1 pol.lžíci třtinového cukru
- 1/2 kávové lžičky skořice
Postup:
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme asi 15 minut vzejít kvásek. Do větší mísy si prosejeme polohrubou mouku. Přidáme vzešlý kvásek, vejce (má mít pokojovou teplotu) a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Mezitím si uděláme máslové těsto. Změklé máslo utřeme s hladkou moukou. Toto těsto dáme do lednice. Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném válu. Doprostřed získané placky dáme nakoso máslové těsto. Kynuté těsto přes máslové zabalíme jako obálku. Otočíme a vyválíme. Necháme 15 minut stát. Mezitím si zhotovíme náplně. V jedné misce máme omyté borůvky. Zasypeme je cukrem a spolu s kysanou smetanou je promícháme. Do další misky si oloupané jablko bez jádřince nakrájíme na malé kousky. Přidáme cukr a skořici. Zamícháme. Po 15-ti minutách těsto znova vyválíme na placku. Přeložíme ji na třetiny a necháme 5 minut stát. Otočíme a zase vyválíme. Celý proces opakujeme 3x. Poté těsto rozdělíme na 3 díly(pokud chceme menší kousky pečiva, bude jich víc) naplníme je náplněmi a zabalíme podle vlastního vkusu. Pečeme při 190°C asi 25 minut. Po vychlazení můžeme plundry posypat ještě moučkovým cukrem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat