Tak tuto polévku vaří snad v každé domácnosti. Ne však všude stejně. Toto je například můj recept.
Potřebujeme:
1 střední květák
1 střední mrkev
1 cibuli
Petrželku
Vývar (pokud možno domácí)
1 vejce
200g másla
1-2 lžíce hladké mouky
Sůl
Pepř
Postup:
Zeleninu omyjeme a očistíme. Cibuli můžeme nechat ve slupce, ale samozřejmě náležitě čistou!
Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka či úhledné hranolky, cibuli jen podélně překrojíme. Veškerou zeleninu dáme do hrnce s vývarem tak, aby byla téměř ponořená. Osolíme a opepříme. Necháme vařit. Mezitím si připravíme v kastrůlku jíšku z másla a mouky. Jakmile mouka začne růžovět, přidáme vejce a smícháme, lehce osolíme a vypneme plamen. V momentě, kdy je zelenina již měkká (poznáme nejlépe na mrkvi), vyndáme z hrnce cibuli a přidáme postupně lžičkou jíšku s vejcem. Chvilku povaříme, až se vzniklé nočky uvaří (cca 5 min.), pak už jen dozdobíme nasekanou petrželkou.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat