BRAMBOROVÝ DORT

Tohle jídlo se dá servírovat jako taková luxusnější příloha, anebo ho se spoustou zeleniny klidně použijte jako hlavní chod, vhodný i pro vegetariány.

Potřebujeme:

500g brambor
20g másla
40g tvrdého sýra (např. Madeland)
40g uzeného tvrdého sýra
1 vejce (vegani vynechají)
1 kysaná smetana (vegani nahradí sojovým jogurtem)
2 stroužky česneku
Petželka nebo pažitka
Sůl
Pepř
Strouhanka

Postup:

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Hotové je rozšťoucháme. Přidáme polovinu másla, kysanou smetanu, vejce, česnek, petželku (pažitku), sůl a pepř. Vše promícháme. Hmotu rozdělíme na poloviny a do každé přidáme jiný druh sýra. Na pečení můžeme použít buď dortovou formu, zapékací mísu nebo formu na muffiny. Povrch posypeme strouhankou a ještě na něj položíme malý proužek másla. Pečeme při 180°C, dokud se nám nevytvoří zlatavá krusta. Pokud použijete rostlinné sýry, jogurt a vynecháte vejce, můžete toto jídlo směle podávat i veganům.

Itadakimasu!


Komentáře