V paměti mám ještě onu ,,podezřelou" polévku ze školní jídelny objevující se téměř každý pátek na našich talířích. Byly to prostě přebytky z předchozích dnů. Na tohle teď zapomeňte a zkuste uvařit tuhle zdravou, poměrně levnou a přitom výbornou věc.
Potřebujeme:
1 hrst čočky namočené cca 12 hodin
1 hrst cizrny namočené cca 12 hodin
1 hrst krup namočených cca 12 hodin
1 mrkev střední
1 petržel střední
1 cibule střední
1 stroužek česneku menší (nebo 2 malé)
Sůl
Pepř
Proužek másla (nemusí být)
Zelená petrželka
Postup:
Předem namočíme čočku, cizrnu a kroupy. Pak dáme tyto suroviny vařit do cca 1,5l vody (nebo vývaru, máte-li). Přidáme mrkev, kterou z poloviny nakrájíme na kolečka a druhou polovinu necháme vcelku, petržel a cibuli jen podélně překrojíme a také vložíme do hrnce. Necháme vařit, dokud luštěniny a kroupy nezměknou. Trvá to zhruba 40 minut. Po této době vyjmeme z polévky zeleninu, která je vcelku. Dochutíme utřeným česnekem, pepřem a podle chuti dosolíme. Nakonec vše zjemníme proužkem másla a zasypeme sekanou zelenou petrželkou.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat