Bochánek patří mezi velikonoční klasiku a receptů na něj je celá řada, já dávám přednost téhle rychlé verzi bez kynutí.
Potřebujeme:
Na 2 bochánky
500g polohrubé mouky
1 měkký tvaroh
150g cukru moučky
1 vanilkový cukr
1,5 kypřícího prášku
citronová kůra
5 polévkových lžic mléka
2 polévkové lžíce rumu
2 vejce a jedno na potírání
150g Hery
Mandle nakrájené na proužky
Postup:
V míse postupně smícháme mouku, kypřící prášek, tvaroh, celá vejce, citronovou kůru, mléko, cukr, vanilkový cukr, rum, rozpuštěnou Heru a většinu mandlí (něco si necháme na konečné ozdobení bochánku) a vypracujeme těsto. Hmotu vytvarujeme do požadovaného tvaru a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a ozdobíme zbývajícími mandlemi. V troubě pak pečeme při 180°C, dokud neuvidíme hezky zlatavou kůrčičku (cca 20min.) Propíchnutím špejlí (těsto se na ni nesmí lepit) se ujistíme, že je hotovo a vyndáme bochánek, který nakonec celý pokryjeme vrstvou moučkového cukru.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat