ČOKOLÁDOVÝ HAD

Ke kynutému těstu jsem si dlouho hledala cestu. Zpětně vidím, že to byla škoda. Proto neváhejte a zkuste tuhle dobrotu. V naší dvoučlenné domácnosti obvykle nepřežije následující noc.

Potřebujme:

250g vlažné vody
20g droždí
55g cukru krupice
570g hladké mouky
1 žička soli
3 vejce
50ml řepkového nebo slunečnicového oleje
200g hořké čokolády (čím kvalitnější tím lépe)
0,5 lžičky skořice
55g másla

Postup:

V misce s vlažnou vodou promíchejte rozdrobené droždí a lžičku cukru. Nechte 10 minut odležet. Mezitím si ve větší míse promíchejte prosátou mouku, malou lžičku soli a 45g cukru. Do této směsi následně klepněte 2 celá vejce a 1 žloutek (pozor bílek si schovejte!), přidejte kvásek, olej a vypracujte vláčné těsto. To pak nechte tak 90 minut kynout. Zatím máte dost času na přípravu náplně. Nastrouháte čokoládu nahrubo, smícháte ji se zbytkem cukru, skořicí a rozpuštěným máslem. Vykynuté těsto si rozdělte na 4 díly tak, aby každý následující byl o trochu menší. Vyválejte každý díl na obdélník cca 15cm široký, potřete ho náplní a srolujte jako koberec. Do kulaté, vymazané a vysypané formy pak klaďte hady od obvodu dokola až dojdete ke středu. Jestli si vymyslíte jiný systém, záleží samozřejmě jen na vás. Nakonec vše potřete zbylým bílkem smíchaným se lžící studené vody. Pečeme při 175°C cca 40 minut.

Itadakimasu!

Komentáře