Všeobecně je známo, že chřest je zelenina strašně moc zdravá. Nepopírám jeho výživové hodnoty, ale když mám říct pravdu, chutí mě zas tak neuchvátil. Výjimkou je ovšem tento vcelku jednoduchý slaný koláč.
Potřebujeme:
1 balení listového těsta ( kdo má hodně času, trpělivosti a umu, vyrobí si sám)
50ml 12% smetany
1 sýr Niva
Špetku muškátového oříšku
250g chřestu (já použila bílý)
1 vejce
Sůl
Pepř
Postup:
Chřest si očistíme, oloupeme a odřízneme cca 1 cm spodního (ten širší) okraje. Pak ho dáme na cca 10 minut vařit v páře. Mezitím si rozválíme listové těsto na velikost zhruba 2cm přesahující velikost zvolené formy na pečení. Těsto uložíme do vymazaného pekáče a poklademe ho připraveným chřestem, který zasypeme nastrouhanou nivou. S výjimkou okrajů vše přelijeme smetanou smíchanou s vejcem, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Přebývající okraj zavineme směrem dovnitř. Pak dáme péct na cca 20 minut do trouby předehřáté na 180°C.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat