Miluji tu vůni, do které se ponoří náš byt v momentě, kdy připravuji tento lahodný, zdravý a cenově nenáročný nápoj. Právě teď začala sezóna bezinkových květů a tak nic nebrání tomu, dopřát si toto potěšení.
Potřebujeme:
12 květů černého bezu
1l vody
1 citron
500g cukru krystal
Tato množství můžete libovolně násobit. Výše popsaná dávka je jen pro mou soukromou potřebu.
Postup:
Otrhané květy pečlivě omyji. Svařím cca 750g vody a vhodím do ní nadrobno nakrájený citron, zbavený kůry. Čekám až vše zchladne a teprve potom vložím do kyselé vody bezinkové květy. Celé to nechám 20-24 hodin macerovat. Druhý den svařím 250g vody s 500g cukru krystal. Po celou dobu varu lžící odstraňuji vzniklou pěnu. Hotový tzv. jednoduchý sirup nechám vychladnout. Do čisté nádoby dostatečné velikosti přefiltruji přes tenké plátýnko (nebo lze použít přeskládaný čistý obvaz) získaný bezinkový macerát. Nakonec přiliji sirup a vše promíchám. Někdo ještě bezinkovou šťávu zavařuje, aby prodloužil dobu použitelnosti. V mém případě je to však zbytečné, vše spotřebuji velmi rychle. Nejlépe s mírně perlivou vodou a kolečkem limetky.
Itadakimasu!
Potřebujeme:
12 květů černého bezu
1l vody
1 citron
500g cukru krystal
Tato množství můžete libovolně násobit. Výše popsaná dávka je jen pro mou soukromou potřebu.
Postup:
Otrhané květy pečlivě omyji. Svařím cca 750g vody a vhodím do ní nadrobno nakrájený citron, zbavený kůry. Čekám až vše zchladne a teprve potom vložím do kyselé vody bezinkové květy. Celé to nechám 20-24 hodin macerovat. Druhý den svařím 250g vody s 500g cukru krystal. Po celou dobu varu lžící odstraňuji vzniklou pěnu. Hotový tzv. jednoduchý sirup nechám vychladnout. Do čisté nádoby dostatečné velikosti přefiltruji přes tenké plátýnko (nebo lze použít přeskládaný čistý obvaz) získaný bezinkový macerát. Nakonec přiliji sirup a vše promíchám. Někdo ještě bezinkovou šťávu zavařuje, aby prodloužil dobu použitelnosti. V mém případě je to však zbytečné, vše spotřebuji velmi rychle. Nejlépe s mírně perlivou vodou a kolečkem limetky.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat