Na polévkách se mi líbí s jakou kreativitou můžeme přistupovat ke kombinací jednotlivých surovin. Stačí něco vypustit, něco přidat, dát jiný název a hned máte novinku do svého kuchařského portfolia. Tato polévka je vlastně stará dobrá bramboračka, kterou obohatíte o kroupy. Efektivní, zdravé a zaručeně chutné.
Potřebujeme:
50g krup namočených alespoň 1 hodinu a 15 minut předvařených
5 malých nebo 3 střední brambory
1 střední mrkev
1 petržel
1/8 celeru
1 hrst sušených hub (pokud máme, použijeme čerstvé)
20g másla
1 polévková lžíce hladké mouky
1 větší stroužek česneku
Špetka majoránky
Zelená petrželka
Sůl
Pepř
Postup:
Ze všeho nejdřív si připravíme kroupy. Na 50g krup si odměříme 150ml vody. Hodinu kroupy namáčíme, dalších 15 minut vaříme. Nakonec je zcedíme. Houby, pokud nemáme čerstvé, namočíme na cca 20 minut do malého množství vody. Do hrnce na polévku dáme rozpustit máslo a na něm lehce osmahneme očištěnou a omytou a na kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Když se začnou ,,přichytávat" ke dnu, zaprášíme vše moukou a ještě chvilku mícháme. Jakmile mouka začne růžovět, zalijeme vše cca 1,5l vody (nebo lépe-vývarem). Přidáme očištěné na kostičky nakrájené brambory. Nakonec dodáme kroupy a houby i s vodou, ve které jsme je namáčeli.Vše osolíme a lehce opepříme. Vaříme 20-25 minut, během kterých polévku občas promícháme. Po uplynutí této doby dochutíme utřeným česnekem, majoránkou a podle potřeby dosolíme. Polévku odstavíme a dozdobíme zelenou petrželkou. S dobrým pečivem nám výborně poslouží i jako lehčí oběd.
Itadakiasu!
Komentáře
Okomentovat