KEDLUBNOVÉ ZELÍ

Ačkoli je název kedlubnové zelí zaběhnutý (a já ho také použila), mně osobně připadá chuť tohoto jídla natolik rozdílná, že bych raději trvala na třeba ,, kedlubnové pyré". No nakonec je to jedno a tohle je můj tip, jak si ho připravit.


Potřebujeme: pro 4 lidi

1 kedluben (větší)
2 bobkové listy
1 střední brambor
Sůl
Pepř
20g másla
20g hladké mouky
Nějaký druh octa na dochucení

Postup:

Kedluben oloupeme, omyjeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Zalijeme ho v hrnci vodou tak, aby byl mírně ponořený. Přidáme 2 listy sušeného bobkového listu a osolíme. Brambor si také oloupeme, omyjeme a také nastrouháme. Přidáme ke kedlubnu a společně vaříme. Mezitím si vedle uchystáme z másla a hladké mouky jíšku. Když ochutnáním zjistíme jestli je kedluben i brambor měkký (opravdu záleží na zelenině, jak dlouho to bude trvat), vmícháme hotovou jíšku a ještě chvíli vše dohromady vaříme. Nakonec vyjmeme bobkový list a podle chuti dosolíme, opepříme a pokud nám vyhovuje kyselejší chuť, přidáme trochu octa (druh volte podle sebe, já použila klasický kvasný). Takto připravený kedluben je výborný s bramborovým knedlíkem a uzeným masem (lze použít i uzené tofu) anebo jako neotřelá příloha při vašem letním grilování.

Itadakimasu!

Komentáře