TATARSKÝ BIFTEK Z LILKU

Když jsem byla malá, patřil ,,tatarák" k téměř ilegálním záležitostem. Zajít si na něj do restaurace, bylo nemyslitelné. Dnes ho má na svém jídelním lístku téměř každá hospoda, ale já bych si ho už asi nedala.. Zkusila jsem několik variant  bez masa. Přes houbový, bramborový či alespoň z ryb. Nakonec jsem došla k závěru, že pro mě je číslo jedna tento - lilkový! A i když maso milujete, zkuste ho alespoň jako malé zpestření a doplnění svého jídelníčku. Litovat určitě nebudete.



Potřebujeme:  Tato porce je pro 2 menší jedlíky

1 lilek 
1 menší cibule
1 kávová lžička hořčice (dávám kremžskou)
1 kávová lžička kečupu
2 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Bageta nebo jiné pečivo
2 polévkové lžíce oleje na smažení

Postup:

Omytý lilek nakrájíme na 4 mm široká kolečka. Rozložíme je na tác a posolíme. Zhruba za 10 minut kolečka  papírovou utěrkou otřeme a otočíme. Postup zopakujeme i na druhé straně lilku. Tím jsme ho zbavili případné hořkosti. Pak si rozpálíme pánev s trochou oleje a dáme na ni všechny kousky lilku. Lehce ho osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme ho cca 20 minut, Jde nám o to, aby zelenina co nejvíc změkla a my ji pak mohli pomocí nože rozmělnit na jemnou hmotu. Když jsme s lilkem hotovi, nakrájíme si cibulku na malé kostičky a v míse ji spojíme s lilkem, utřeným česnekem, hořčicí, kečupem, špetkou soli a pepřem. Poměry těchto dochucovadel klidně měňte podle vlastního vkusu. Tatarák nejlépe chutná na bagetě opečené v troubě, ale ani tady se meze fantazii nekladou.

Itadakimasu!

Komentáře