GALETKY S RAJČATY A ŠPENÁTEM

Tohle jídlo je jako stvořené na letní  zahradní slavnosti. Dá se jíst jak teplé přímo z trouby, tak studené ke grilovanému masu, nebo bez něj. V každém případě by byla chyba ho nezkusit vůbec.

Potřebujeme: 

250g špaldové mouky
130g másla
1 vejce
1 lžičku soli
1 lžíci zakysané smetany
1 vejce na potření
Na náplň:
1 vejce
100g ricotty
150ml zakysané smetany
100g tvrdého sýra (nejlépe 50g parmezánu+ 50g goudy)
250g rajčat
100g čerstvého špenátu
Sůl 
Pepř

Postup:

K prosáté mouce přidáme na kostičky nakrájené máslo a zapracujeme ho do mouky. Osolíme, dáme vejce a kysanou smetanu. Těsto propracujeme a dáme na 30 minut do chladničky. Mezitím si v míse smícháme ricottu, zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr, sůl a pepř (množství podle chuti). Rajčata si nakrájíme na plátky. Špenát dáme s trochou oleje na pánev a asi na 2 minuty ho vystavíme teplu, aby zavadnul. Když je těsto vychladlé, vyválíme z něj galetky o průměru cca 25cm. Z tohoto množství nám jich vyjde 5-6 kusů. Asi 3 cm od okraje naplníme jednotlivé kousky sýrovou náplní a poklademe špenátem a rajčaty. Okraje zahneme dovnitř a následně je potřeme rozšlehaným vejcem. pečeme v troubě při 180°C asi 30-40 minut. Jako příloha je výborný salát se sladkokyselou zálivkou.

Itadakimasu!



Komentáře