RYBÍZOVÝ KOLÁČ

Miluji sladkou, jemně nakyslou chuť rybízu, miluji ovocné koláče. Miluji tuto nadýchanou rybízovou dobrotu.


Potřebujeme:

Na těsto
350g polohrubé mouky
120g másla (můžete použít i Heru)
5 lžic mléka
3 žloutky
1 prášek do pečiva
Na vrchní vrstvu
3 bílky
280g cukru moučky
280g rybízu

Postup:

V míse si smícháme máslo a žloutky. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a mlékem. Těsto pořádně propracujeme. Poté z něj vyválíme placku (asi 0,5 cm vysokou), kterou dáme péct na plechu vyloženém pečícím papírem. Trouba by měla být předehřátá na 180°C. Mezitím si z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vpracujeme do směsi cukru a kuliček očištěného rybízu. Tuto směs pak nalijeme na ne zcela dopečený plát těsta. Stáhneme teplotu v troubě na 150°C a dopečeme v ní koláč, dokud vrchní vrstva nedostane lehce hnědou barvu. Koláč je tak slaďoučký, že ho ani nemusíte sypat cukrem. 

Itadakimasu!




Komentáře