Kdo by neznal film o nejistém kuchaři a super-šikovném myšákovi? Animák Ratatouille zaznamenal snad každý rodič dětí narozených kolem roku 2000. Už dávno jsem chtěla, (a nevím, proč jsem to neudělala) toto takzvané francouzské lečo sama uvařit. Teď jsem to konečně zkusila. Některé suroviny z důvodu alergie vynechala, jiné nahradila, nějaké dosadila a tohle je výsledek. Trochu jiné ratatouille....
Potřebujeme:
1 lilek
1 cuketu
1 konzervu naložených rajčat
1 střední cibuli
3-4 stroužky česneku
3 polévkové lžíce oleje (jaký běžně používáte)
Sůl
Pepř
Bazalku
Petrželku zelenou
Majoránku (vše nejlépe čerstvé a hrst dohromady)
Postup:
Lilek omyjeme a nakrájíme na asi 0,5 cm široká kolečka. Ta rozprostřeme na podnos a osolíme. Počkáme cca 5 minut a ,,vypocenou" tekutinu otřeme papírovou utěrkou. Tento postup opakujeme i z druhé strany koleček lilku. Každé pak ještě rozdělíme na čtvrtiny. Dáme je na rozpálenou pánev s olejem, trochu posolíme a orestujeme. Oloupeme, očistíme a nakrájíme si i cuketu. Orestovaný lilek z pánve přesuneme na talíř a na pánvi osmahneme cuketu. Když je i ta hotová, přesuneme ji na talíř vedle a dáme na pánev na drobno nakrájenou cibuli i česnek. Jakmile cibule zrůžoví, vrátíme k ní lilek i cuketu a přidáme rajčata z konzervy. Vše přisolíme, opepříme a zasypeme nasekanými bylinkami. Vše dohromady za občasného promíchání a mírného podlití vodou vaříme, dokud zelenina zcela nezměkne. Trvá to přibližně 30 minut. Podáváme s pečivem, pita chlebem, anebo s v troubě opečenými tortillami.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat