Česneková polévka čili česnečka je jedno z mála jídel, které mě provází po celý můj život. Samozřejmě její receptura se neustále obměňovala, ale podstata zůstala stejná. I já jsem složení této polévky různě přepracovávala, až zbyla tato, vytuněná a myslím skvělá česnečka.
Potřebujeme:
- 3 střední brambory
- 1l vývaru
- 30g oleje
- 3-4 stroužky česneku
- 50g tvrdého sýra (nejlépe parmazán, ale stačí i levnější typ)
- Sůl
- Pepř
- 2 starší rohlíky na krutony
- Špetku majoránky
- 1 lžičku zelené petrželky
Postup:
Česnek si oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Brambory také oloupeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci si rozpálíme předepsané množství oleje a česnek na něm necháme rozvonět. Pozor, aby se nám nezačal smažit! Přidáme nastrouhané brambory a spolu s česnekem je cca 2 minuty mícháme na oleji. Vše pak zalijeme vývarem. Opepříme, podle potřeby osolíme a necháme 20 minut vařit. Mezitím si v troubě opečeme na kousky nakrájený rohlík (nebo jiné vhodné pečivo). Když je polévka skoro hotová, přidáme špetku majoránky a zelenou petrželku. Vypneme a přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr, který se nám rozpustí. Krutony servírujeme k polévce zvlášť na misce, aby se zbytečně nerozmočily.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat