JABLEČNÝ ŠTRŮDL - ZÁVIN


Co by to byl za podzim, kdyby si člověk nedopřál alespoň jednou čerstvý voňavý jablečný štrůdl. Nejjednodušší je zabalit pár jablek do koupeného listového těsta, ale já přeci jen fandím té domácí alternativě, která není o moc náročnější a je chuťově i ekonomicky atraktivnější.



Potřebujeme: z tohoto množství máme 1 větší závin

  • 250g hladké mouky
  • 0,5 Hery nebo másla
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce vody
  • 1,5 lžíce octa
  • 4 jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 hrsti vlašských ořechů
Postup:

Vejce si rozklepneme do hrnečku a rozšleháme ho pomocí vidličky. Na vál si dáme mouku, nakrájený tuk, vodu, ocet a necelé vejce. Vypracujeme vláčné a pružné těsto. Chvíli ho necháme stát a mezitím si uděláme náplň. Jablka oloupeme. Dvě nastrouháme a dvě nakrájíme na malé kousky. Zasypeme je skořicí a třtinovým cukrem. Ořechy si nadrtíme na menší kousky a přidáme je k jablečné náplni. Těsto vyválíme na co nejtenčí placku, ale dáváme pozor, aby se nám neprotrhla. Náplň pak na ni rozprostřeme  zhruba 1cm od okraje. Zabalíme štrůdl jako roládu. Povrch pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Doba pečení je zhruba 40minut. Záleží však na tloušťce těsta, proto kontrolujte povrch závinu, aby získal zlatavou barvu. Po upečení štrůdl posypeme moučkovým cukrem.


Itadakimasu!

Komentáře