S touto italskou pochoutkou jsem se setkala až v dospělosti a okamžitě mi učarovala. Pár let jsem váhala s domácí přípravou, ale nakonec musím uznat, že konfrontace s italským originálem nedopadla vůbec špatně.
Potřebujeme:
Na těsto: porce je pro 2 střední jedlíky a zapékací misku o rozměrech 20x15cm
- 200g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžičku oleje
- 1 lžičku vody (pokud máme malá vejce, vodu přidáme
- Na náplň:
- 20g másla
- 20g hladké mouky
- 350g smetany na vaření
- 150g mléka
- 100g nivy
- 100g špenátu
- Sůl
- Pepř
- Čajovou lžičku citronové šťávy
- 1 polévkovou lžíci oleje pod špenát
- Olej na vymazání misky
Nejdříve si připravíme lasagne Navážíme mouku na vál. Uprostřed kopečku mouky utvoříme důlek a do něho klepneme celá vejce. Osolíme a pomocí vidličky vpracujeme vejce, pak přidáme olej a vodu a ručně vytvoříme hladké těsto. Válečkem nebo pomocí strojku na těstoviny vyválíme tenké placky. Seřízneme si je podle velikosti misky ve které budeme zapékat. Lasagne můžeme vařit buď v hlubokém hrnci nebo ve větší pánvi. Každopádně do nádoby na vaření dáme dostatečné (co největší) množství vody, kterou osolíme. Pokud jsme zvolili hrnec, plátky těsta dáváme nastojato a oddělujeme je od sebe vařečkami. Ve velké pánvi je dáme na ležato a občas je vařečkou posuneme, aby neměly šanci se slepit.
Vaříme cca 20minut. Záleží však na tloušťce těsta. Pak si připravíme náplň (bešamel). V rendlíku rozpustíme máslo a na něj pak dáme hladkou mouku. Za stálého míchání uděláme jíšku. Neměla by nám začít tmavnout. Stačí tedy zhruba 2 minuty. vezmeme si metličku a postupně za STÁLÉHO míchání přidáváme smetanu. Tu dávejte opatrně ať se vám netvoří hrudky. Stejným způsobem vpravíme do bešamelu i mléko. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou nivu. Dosolíme(trochu-niva je slaná sama o sobě), opepříme a sundáme ze sporáku. Na další pánvi si rozpálíme olej a necháme na něm zavadnout předepsané množství špenátu. Zakápneme ho citronovou šťávou a zamícháme. Tím je hotov.
Nyní už jen jednotlivé ingredience kompletujeme. Do vymazané formy vrstvíme těstovinu, bešamel a špenát dokud nám suroviny nedojdou, Vrchní vrstvu tvoří bešamel. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30minut, pak zvýšíme teplotu na 200°C a ještě 10minut pokračujeme. I tady však záleží na množství, které jsme se rozhodli připravit a na velikosti zapékací misky. Povrch má být se zlatavou kůrčičkou. K tomuto jídlu už není třeba nic dodávat. možná sklenku vína a pár lístků čerstvého salátu.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat