PÁJ S JABLKY

A zase ta jablka... na podzim je jich zkrátka tolik, že je i dostávám od kolegyň zahradnic a tak se snažím si je maximálně užít. Štrůdly, koláče, páje..a víte co? Tohle mě nikdy neomrzí!



Potřebujeme:

  • 200g másla
  • 400g hladké mouky
  • 125g moučkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1,5 kg jablek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

Z mouky, změklého másla, cukru, vajec a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme 15 minut v chladu. Mezitím si oloupeme a omyjeme jablka, která nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k nim třtinový cukr a skořici. Vše promísíme. Vychladlé těsto rozdělíme napolovic a z každé části vyválíme placku o průměru 23-25cm. Do formy o stejném, či trochu menším průměru, jednu placku přeneseme. Navršíme na ni jablečnou náplň. Pozor jestli jablka pustila šťávu, slijeme ji. Druhou placku pomocí vidličky na pár místech propíchneme a pak s ní přikryjeme jablka. Troubu předehřejeme na 180°C a koláč v ní 25 minut pečeme. Nakonec ho poprášíme moučkovým cukrem.


Itadakimasu!

Komentáře