Při procházce podzimním lesem jsem našla pár hub.. tím pár myslím dvě. Co s nimi? Polévka byla nedávno a smaženice? No to tak na jedno křepelčí vejce. Pak mě to napadlo...QUICHE! Francouzský slaný koláč do kterého můžete propašovat kdejakou surovinu.
Potřebujeme: na kulatou formu o průměru 22cm
Na těsto:
- 90g hladké mouky
- 50g másla
- 1 žloutek
- 1 polévkovou lžíci studené vody
Na náplň:
- 1 smetanu na šlehání
- 100g tvrdého sýra (parmazán, čedar...)
- 150g hub
- 20g másla na osmažení hub
- 1rajče
- 2 vejce
- Sůl
- Pepř
- Zelená petrželka na posypání
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku propracujeme se změklým máslem, přidáme žloutek a vodu a vytvoříme pevné, pružné těsto. V chladničce ho necháme 10minut odpočinout. Mezitím si očistíme houby, nakrájíme je na malé kousky a na másle je necháme cca 10 minut smažit. Rajče si oloupeme a vydlabeme z něj vnitřek, Zbytek nakrájíme na menší kousky. Odpočaté těsto vyválíme na placku o cca 1,5cm větší, než je průmět formy, kterou použijeme. Formu vymažeme, vysypeme a opatrně na ni přeneseme zhotovenou placku. Okraje těsta zvedneme po celém obvodu. Pomocí vidličky těsto na pár místech propíchneme. Překryjeme ho pečícím papírem, zatížíme (nejlépe fazolemi) a na 15 minut dáme péct v troubě zahřáté na 200°C. Zatím si nastrouháme tvrdý sýr. Rozkvedláme si vejce se smetanou, osolíme a opepříme. Na upečený korpus nasypeme polovinu sýra, navrstvíme osmažené houby a rajče. Vše pak zalijeme smetanou s vejci. Nakonec nasypeme zbylý sýr a vše dozdobíme zelenou petrželkou. Troubu stáhneme na 180°C a koláč v ní 25-30 minut dopečeme. Před krájením necháme quiche ještě 5 minut odpočinout.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat