Chuť kávy přemůže snad každého gurmána a to nejen jako nápoj, ale i v různých sladkostech. Tento koláč je jednou z nich. Navíc je velmi snadný na přípravu a díru do kapsy vám také neudělá.
Potřebujeme:
- 120g oloupaných mandlí
- 1,5 čajové lžičky skořice
- 50g třtinového cukru
- 150g cukru krystal
- 150g másla
- 4 žloutky
- 150ml kysané smetany
- 3 polévkové lžíce jemně mleté kávy (jde to i s rozpustnou ve stejném množství)
- 200g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička sody
Postup:
Mandle nasekáme nahrubo. Smícháme s 25g cukru krystal, skořicí a třtinovým cukrem. V jiné nádobě vyrobíme ze 125g krystalu a másla krém. K němu pak postupně přišleháme žloutky, kávu, hladkou mouku, smetanu, prášek do pečiva a sodu. Do vymazané a vysypané formy pak vylijeme polovinu kávového těsta, nasypeme 2/3 mandlové směsi, dále navrstvíme druhou polovinu těsta a nakonec zasypeme zbytkem směsi mandlí s cukrem. Pečeme při 180°C. Při velikosti formy o průměru 20cm pečeme asi 1 hodinu. Kontrolujeme pomocí špejle.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat