Dost dlouho jsem s upečením tohoto dortu otálela, přesvědčená, že jde o věc složitou a nad moje cukrářské schopnosti. Potom ale následovala sázka v práci a já musela tuto výzvu pokořit. Nakonec se ukázalo, že obavy nebyly na místě a že někdejší obdivovatel sukní baletky Pavlova nevymyslel nic neuskutečnitelného. Naštěstí...
Potřebujeme:
Na korpus:
- 4 bílky
- 200g cukru krystal
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce škrobu
- Špetku soli
- 200g mascarpone
- 100g smetany 33%
Na ozdobu:
- Různé ovoce (nejlépe lesní směs)
- Karamel
Postup:
Ze všeho nejdřív si předehřejeme troubu na 150°C. Nádobu ve které budeme šlehat bílky, řádně odmastíme. Já ji vždycky propláchnu vodou s octem a pak ještě vypláchnu horkou vodou. Oddělíme bílky od žloutků. v odmaštěné nádobě šleháme bílky se špetkou soli 2 minuty při nižších otáčkách. Pak otáčky zvýšíme a další 3 minuty šleháme. Přičemž každou minutu přisypeme jednu třetinu cukru. Po těchto 3 minutách ještě dalších 5 minut šleháme. Šlehač vypneme a stěrkou do bílků opatrně vpravíme škrob. Pak stejně opatrně přidáme citronovou šťávu. Na pečící papír pomocí cukrářského sáčku tvoříme z této hmoty buď malá ,,hnízdečka" (když pečeme spíše malé zákusky) anebo 3 velikostně po sobě jdoucí korpusy (pokud nám jde o jeden velký dort. V momentě kdy dáme do trouby, stáhneme teplotu na 120°C a pečeme 55 minut, aniž bychom troubu otevírali (!!!). Po uplynutí této doby troubu vypneme, ale neotevíráme a necháme ji zcela vychladnout. Pak teprve upečené korpusy vyndáme. Během pečení si připravíme náplň. Smetanu si vyšleháme a pak do ní ještě jen několika otáčkami připojíme mascarpone. Nesladíme! Malé zákusky tímto krémem plníme. U velkého dortu nám krém slouží jako pojítko mezi korpusy, které logicky řadíme od největšího po nejmenší. Nakonec dort doladíme směsí různého ovoce, karamelu, popřípadě ořechy, či čokoládovými hoblinkami. Záleží na vaší chuti. Nakonec malá rada, protože krém bílky snadno rozmáčí, je lepší ho doplnit až tak 2 hodiny před očekávanou konzumací.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat