SLANÝ KOLÁČ S LUČINOU

Tento koláč jsem tak trochu okopírovala z jednoho instagramového profilu. Jenže jsem ho dost a dost pozměnila a tak si ho vlastně přisvojím. Ohledně náplně se v tomto případě meze nekladou, takže si tam dosaďte prostě to, co vám chutná.



Potřebujeme:

Na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 1 lučinu (ta malá kostka)
  • 60g vlažné vody
  • 20g oleje
  • 70g tvrdého sýra (gouda, eidam, madeland..)
  • 0,5 kávové lžičky soli

Na náplň:

  • Malé mrkvičky
  • Špenát
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 30g tvrdého sýra (dle chuti)
  • Sůl 
  • Olej na osmažení jednotlivých ingrediencí

Na zálivku:

  • 2 vejce
  • 0,5 zakysané smetany
  • Sůl
  • Koření (já použila směs petrželky, šalvěje, bazalky, oregana a bazalky)
Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Sýr nastrouháme nahrubo. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hmotu, kterou pak vyválíme do požadované velikosti (podle formy). Zhotovenou placku přemístíme do vymazané formy. Uděláme si náplň. Očištěné mrkve pokrájíme a na oleji osmahneme. Česnek si oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Na čisté pánvi rozpálíme trochu oleje a česnek na něm orestujeme. Přidáme oloupaná rajčata a krátce je spolu s česnekem pomícháme na rozpálené pánvi.. V jiné nádobě na kapce oleje necháme zavadnout špenát, který lehce osolíme. Na korpus koláče pak vrstvíme osmahnutou mrkev, česnek s rajčaty a zpracovaný špenát. Zasypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec vše zalijeme zálivkou, kterou jsme získali smícháním rozšlehaných vajec, soli a kysané smetany. Na úplný závěr dochutíme koláč nějakým vhodným kořením. Pečeme v troubě při 180°C asi 40 minut. Tuto pochoutku lze podávat jak za tepla, tak i po vychlazení.


Itadakimasu!



Komentáře