ZELNÝ ŠTRŮDL

Když jsem se poprvé setkala s slaným závinem, jednalo se o klasickou variantu z listového těsta, šunkou, sýrem. Od té doby jsem vyzkoušela jiné náplně, jiná těsta. Jako jedna z nejlepších možností se mi zdá právě tato varianta z jemného bramborového těsta a se zelím.



Potřebujeme:

  • 1 kg brambor
  • 500g hrubé mouky
  • 0,5 sáčku prášku do pečiva
  • 50g másla
  • 2 lžíce mléka
  • Sůl
  • Na náplň:
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 1 brambor
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • Na povrch
  • 1 žloutek
  • hrst nasekaných mandlí

Postup:

Brambory si uvaříme ve slupce alespoň 2 hodiny předem a necháme je vychladnout. Mezitím si uděláme náplň. Do hrnce vložíme kysané zelí, přidáme trochu vody a posypeme cukrem. Dáme vařit. Občas promícháme. Syrový brambor si oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Když se zelí začne vařit, brambor přidáme a zamícháme. Vaříme cca 25 minut. Připravíme si těsto. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim změklé máslo, mouku, prášek do pečiva, sůl a mléko. Zpracujeme těsto, které na teplém místě necháme cca 1 hodinu odpočinout. Pak z něj vyválíme asi 0,5cm tlustý obdélník. Jeho plochu zaplníme připravenou zelnou náplní. Celý útvar srolujeme jako závin. Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými mandlemi. Při 180°C pečeme asi 0,5 hodiny. 


Itadakimasu!


Komentáře