Už ani nevím, kdy jsem poprvé poznala chuť listového těsta v slané formě, ale patrně to bylo už hodně dávno. Nicméně se tato kombinace pevně uchytila v mé kuchyni a já se k ní v rozličných variantách stále ráda vracím...
Potřebujeme: (porce je tak pro jednoho většího jedlíka)
- 300g listového těsta
- 50g tvrdého sýra (podle vaší chuti)
- 1 vejce
- 1 smetanu na šlehání
- 2 větší mrkve
- 100g mražené kukuřice
- Sůl
- Pepř
- zelenou petželku
- Koření (podle vaší chuti-já mám směs bazalka, tymián, petželka, majoránka)
- Olej na vymazání formy
Postup:
Listové těsto si vyválíme na cca 3mm tlustou placku. Mrkev očistíme a podélně rozřízneme na čtvrtiny. Dáme ji změknout v páře. Kukuřici si zpracujeme na pánvi s trochou vody. Stačí jen 3-5 minut. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu rozšleháme se žloutkem (bílek si schováme na potírání koláče) , osolíme, opepříme, přidáme petrželku a koření. Vsypeme sýr. Zapékací misku si vymažeme olejem a položíme do ní vyválené těsto tak, aby překukovalo ze všech stran a my mohli náplň do těsta zabalit. Jako první nasypeme polovinu kukuřice, pak klademe vedle sebe mrkev a zasypeme zbytkem kukuřice. Vše zalijeme připravenou směsí smetany a ostatních ingrediencí. Nyní zabalíme těsto tak, aby obsah nemohl vytéct. Potřeme rozšlehaným bílkem a dáme péct při 180°C na 50minut. Můžeme podávat teplé i studené, nejlépe se zeleninovým salátem. PS: Zeleninu uvnitř koláče je možno zaměnit např. za brokolici.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat