ZAPEČENÝ FENYKL S BRAMBOREM

Fenykl si sice ještě nenašel stálé místo v mé kuchyni, ale cítím jeho potenciál a snažím se ho do našeho jídelníčku nějak zařadit. Zapečený s bramborem rozhodně stojí za vyzkoušení.


Potřebujeme:

  • 1 fenykl (bílou hlízu)
  • 20g másla + na vymazání pekáče
  • 60g tvrdého sýra (madeland, eidam apod.)
  • 8 středních brambor
  • 2 vejce
  • 1 polévkovou lžíci mléka
  • Sůl
  • Petželku na posypání

Postup:

Hlízu fenyklu omyjeme a podélně rozřízneme. Každou půlku dále krájíme na cca 0,5cm široké proužky. Na pánvi rozpálíme máslo a fenykl rozdělený na jednotlivé půlměsíčky asi 10 minut za občasného prohození smažíme. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Sýr nakrájíme  na drobné proužky. Pekáček si vymažeme kouskem másla a pak postupně vrstvíme plátky brambor, (osoĺíme), osmažený fenykl, sýr, brambory. Vejce si rozšleháme s mlékem a špetkou soli a poslední vrstvu brambor jimi zalijeme. Vše nakonec posypeme nasekanou petrželkou. Pečeme při 180°C asi hodinu. Podáváme se zeleninovým salátem.


Itadakimasu!






Komentáře