FENYKL ZAPEČENÝ V BEŠAMELU

A zase v hlavní roli fenykl! Prostě jsem si umanula, že alespoň 2-3 jídla z něj dám dohromady. Tento recept jsem částečně vyčetla v jedné prastaré kuchařce (a ano, fenyl se u nás vařil už kdysi) a částečně je to dílo mé fantazie. Za mě dobrý, vy si to vyzkoušejte sami.



Potřebujeme:

  • 1 bulvu fenyklu
  • 0,5 stonku jarní cibulky
  • 1 vejce
  • 60g másla
  • 50g hladké mouky
  • 100g nivy (jestli vám nechutná, můžete nahradit jiným sýrem)
  • 200g mléka
  • Sůl 
  • Pepř
  • Olej na vymazání pekáče

Postup:

Fenykl omyjeme a nakrájíme na cca 3mm silné plátky. Na pánvi rozpálíme 10g másla a necháme na něm zpěnit nakrájenou jarní cibulku. Přidáme fenykl a lehce ho orestujeme. Poté podlijeme vodou a pod pokličkou necháme asi 15 minut dusit, dokud nezměkne. Mezitím si do kastrolu dáme 50g másla. Rozpustíme a za stálého míchání přidáme postupně všechnu mouku. Dál začneme přidávat také postupně mléko. To si nechte předem odstát, aby mělo pokojovou teplotu. Stále mícháme, aby se nám netvořily hrudky. Tím nám vznikne bešamel. Dodáme nastrouhanou nebo na malé kousky nakrájenou nivu. Nakonec vpracujeme žloutek. Bílek si vedle vyšleháme na sníh a jemně ho do připraveného bešamelu vmícháme. Pekáček ve kterém budeme péct, si vytřeme olejem. Jako první do něj lijeme bešamel asi ve výšce 1cm. Pak rozvrstvíme fenykl (podle chuti můžeme přisolit a popepřit) a nakonec zbytek bešamelu. Toto množství je zhruba na pekáč o rozměrech 20x15cm. Pečeme při 180°C 40-45minut. Podáváme buď se zeleninou, nebo můžeme přidat brambory či hranolky, pokud má být jídlo sytější.

Itadakimasu!

Komentáře