Slovenské lokše jako přílohu k husím pochoutkám asi znáte, ale napadlo vás povýšit toto jídlo na hlavní chod? Mě ano a musím říct, že to vůbec nedopadlo špatně.
Potřebujeme: Porce je pro 4 osoby
- Na lokše:
- 700g brambor
- 300g hladké mouky
- špetku soli
- Na náplň:
- 100g listového špenátu
- 4 lžičky oleje
- 1 kávovou lžičku citronové šťávy
- 200g nivy
- Ještě kapku oleje na potření pečícího papíru
Postup:
Nejdříve uvaříme brambory ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme špetku soli a mouku a vypracujeme těsto. Z něj vytvoříme váleček o průměru cca 5cm. Váleček pak rozřežeme na asi 4cm široké dílky. Z každého pak vyválíme placku. Vznikne nám přibližně 24 lokší. Na plech dáme pečící papír, který lehce potřeme olejem. Dáme na něj placičky. Troubu předehřejeme na 200°C a placky v ní asi 20 minut pečeme. Mezitím si uděláme náplň. Do rendlíku dáme olej a na něj špenát. Přidáme citronovou šťávu a špenát necháme 1-2 minuty zavadnout. Vypneme a ke špenátu nasypeme nivu nakrájenou na malé kousky. Když máme placky upečené, troubu nevypneme, ale naopak v ní teplotu navýšíme na 220°C. Než se teplota uvnitř trouby zvýší, naplníme placky. Na jednu porci máme 6 placiček, které na sebe lepíme pomocí připravené náplně. Nakonec nám vzniknou 4 dortíky, které dáme na 3-4 minuty zapéct do rozpálené trouby. Tomuto jídlu vyloženě sluší čerstvé šťavnaté zeleninové saláty.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat