ČESNEKOVÉ HOUSKY S KŘENEM

Ať si říká kdo chce, co chce, ale pečivo já prostě ze svého jídelníčku nevyškrtnu. Vyrostla jsem na chlebu s máslem a dodnes razím, že pokud máte chutné pečivo v podstatě k němu už nic nepotřebujete. Snad jen lahodnou voňavou kávu...A přesně to je případ i těchto hebkých po česneku vonících houstičkách.


Potřebujeme: Na 6 kusů

  • 6 stroužků česneku
  • 25 ml oleje (olivový, řepkový..)
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 0,5 lžičky cukru krystal
  • 120 ml vlažné vody
  • 30 ml vlažného mléka
  • 250g hladké mouky
  • 3/4 lžičky soli
  • 30 g másla
  • 1 polévkovou lžíci nastrouhaného křenu
  • 1 hrst nasekané zelené petrželky

 

Postup:

Nejdříve si připravíme z cukru, mléka, vlažné vody a kvasnic kvásek. Do větší mísy si smísíme mouku se solí. Přidáme vzešlý kvásek, pak olej a pečlivě prolisované 3 stroužky česneku. Vypracujeme těsto, které necháme přikryté a na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Takto připravené těsto pak rozdělíme na 6 stejných dílů, ze kterých upleteme housky. Pokud příliš lepí, přidáme mouku. Na pletení housek najdete na YouTube několik návodů. Dáme je péct při 180°C asi na 20 minut. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme máslo, do kterého dáme 3 prolisované stroužky česneku a jemně nastrouhaný křen. Za stálého míchání směs 1 minutu povaříme. Upečené housky takto ochuceným máslem bohatě pomažeme. Nakonec všechny posypeme nasekanou petrželkou.


Itadakimasu!

Komentáře