Ať si říká kdo chce, co chce, ale pečivo já prostě ze svého jídelníčku nevyškrtnu. Vyrostla jsem na chlebu s máslem a dodnes razím, že pokud máte chutné pečivo v podstatě k němu už nic nepotřebujete. Snad jen lahodnou voňavou kávu...A přesně to je případ i těchto hebkých po česneku vonících houstičkách.
Potřebujeme: Na 6 kusů
- 6 stroužků česneku
- 25 ml oleje (olivový, řepkový..)
- 1 lžičku sušeného droždí
- 0,5 lžičky cukru krystal
- 120 ml vlažné vody
- 30 ml vlažného mléka
- 250g hladké mouky
- 3/4 lžičky soli
- 30 g másla
- 1 polévkovou lžíci nastrouhaného křenu
- 1 hrst nasekané zelené petrželky
Postup:
Nejdříve si připravíme z cukru, mléka, vlažné vody a kvasnic kvásek. Do větší mísy si smísíme mouku se solí. Přidáme vzešlý kvásek, pak olej a pečlivě prolisované 3 stroužky česneku. Vypracujeme těsto, které necháme přikryté a na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Takto připravené těsto pak rozdělíme na 6 stejných dílů, ze kterých upleteme housky. Pokud příliš lepí, přidáme mouku. Na pletení housek najdete na YouTube několik návodů. Dáme je péct při 180°C asi na 20 minut. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme máslo, do kterého dáme 3 prolisované stroužky česneku a jemně nastrouhaný křen. Za stálého míchání směs 1 minutu povaříme. Upečené housky takto ochuceným máslem bohatě pomažeme. Nakonec všechny posypeme nasekanou petrželkou.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat