Sušenky jako dezert u mě v poslední době hodně stouply na oblibě. Obvykle čítají jen pár surovin, nemají náročnou přípravu a snadno se přepravují. Když k těmto vlastnostem přidáte ještě jemně nakyslou chuť zvýrazněnou bylinkovou chutí tymiánu, musíte prostě vyzkoušet!
Potřebujeme: Na cca 50ks
Na těsto:
- 120g moučkového cukru
- 250g másla
- 500g hladké mouky
- 1 čajovou lžičku sušeného tymiánu (pokud máte, dejte čerstvý)
- 2 čajové lžičky citronové kůry
- 1/4 lžičky soli
- 1 vanilkový cukr
Na polevu:
- 220g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžičku citronové šťávy
- Jedlé květy na ozdobu nebo trošku tymiánu
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem. Dodáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Necháme ho asi 1 hodinu v chladu odpočinout. Po uplynutí této doby buď vyválíme z těsta placku asi 5 mm tlustou a tvořítkem vykrajujeme kolečka o průměru asi 5cm. Pro zjednodušení můžeme z těsta udělat válečky o průměru 5cm a nožem se zoubky odkrajujeme asi 5mm tlustá kolečka. Pokud těsto z nějakých důvodů zlobí a drobí se, vypomůžeme si pár kapkami citronové šťávy. Tak nebo tak dáme pečivo péct při 180°C asi na10 minut. Mezitím si připravíme z bílku, cukru a citronové šťávy polevu. Tou pak přelijeme jednotlivé sušenky, ale až po jejich vychlazení! Než poleva zaschne dozdobíme každé kolečko jedlými květy, nebo špetkou tymiánu.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat