Jahody jsou podle mě jedny z nejvděčnějších surovin vůbec. Lahodné jsou jen tak čerstvé do pusy, s jogurtem, se smetanou a cukrem a ovšem také ve všech možných dezertech. Galetky jsou navíc hotové velmi rychle a pokud máte vlastní ovoce ani nezatíží váš rozpočet.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 300g hladké mouky
- 2 pol. lžice cukru krystal
- Špetku soli
- 200g másla
- 120ml studené vody
Na náplň:
- 400g jahod
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 kávovou lžičku sušeného zázvoru
- 3 pol. lžíce cukru krystal
- Malou špetku soli
- 1 vejce na potření galetek
- 2 pol. lžíce cukru krystal na posyp
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme 2 lžíce krystalu a špetku soli. Vpracujeme máslo nakrájené na malé kousky. Nakonec postupně přidáme studenou vodu. Hotové těsto dáme na 30minut do lednice. Mezitím si omyté jahody bez lístků podélně nakrájíme na tenké plátky. Promícháme je se 3 lžícemi cukru, zázvorem, citronovou šťávou a špetičkou soli. Odleželé těsto si vyválíme asi na 3mm tlustou placku. Vykrajujeme z ní kolečka o průměru asi 15cm. Doprostřed každého navršíme jahodovou náplň asi 2cm od okraje. Okraje pak postupně přehneme tak, abychom částečně skryli náplň. Okraje pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je zbytkem cukru. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20minut.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat