Tahle záležitost se tváří jako něco na pokraji mých kulinářských schopností, pravdou ale je, že připravit tuhle dobrotu, není těžší než uvařit bramboračku.
Potřebujeme: Porce pro 1 osobu
- 1 menší červenou řepu
- 1 bílý řecký bio jogurt (nevyplatí se na něm šetřit)
- 1 polévkovou lžíci oleje (nějaký, co vám chutná)
- 1 čajovou lžičku citronové šťávy
- 1 kávovou lžičku medu
- 10 malin
- Špetku soli
- Špetku pepře
Postup:
S přípravou musíme začít s předstihem, vyrobíme si totiž vlastní sýr. Začínáme 16 hodin předem, kdy si nejlépe do mušelínového šátku vyklopíme jogurt. Přes sítko ho necháme okapat a pak ho zavěsíme na dalších 16 hodin (já ho měla v koupelně na šnůře). Když uplyne požadovaná doba, dáme si řepu vcelku a bez oloupání do hrnce s vodou a vaříme ji jako brambory. Mezitím si připravíme dresing. Smícháme olej, citronovou šťávu, med a štipku soli. Když se nám řepa uvaří (zkusíme vidličkou nebo nožem jako když vaříme brambory ve slupce), slijeme horkou vodu a napustíme na ni vodu studenou. Pak už se řepa snadno oloupe. Nakrájíme ji na velmi tenké plátky. Při servírování neplatí žádný diktát. Já dávám kousky řepy do kytičky, doprostřed sýr, přelít dresinkem, obložit malinami a na sýr hodit špetku pepře. Toto jídlo je skvělý předkrm, ale dá se použít i jako lehká večeře.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat