Jestli něco miluju, tak je to borůvkový koláč. Abych uspokojila své chuťové buňky, musela jsem vyzkoušet alespoň dva základní typy těsta pro tento dezert. Jeden s kypřícím práškem a druhý z kynutého těsta. Tohle je ten druhý z nich.
Potřebujeme:
- 50g másla
- 300g hladké mouky + 1 lžička na kvásek
- 60g cukru krystal + 1 lžička na kvásek
- 20g droždí
- 100ml mléka
- 1 vejce
- Špetku soli
- 250g borůvek
- Na drobenku:
- 30g másla
- 3 polévkové lžíce hrubé mouky
- 3 polévkové lžíce cukru moučka + trochu na závěrečné pocukrování
- Trochu oleje na vymazání formy
Postup:
Nejdříve si z vlažného mléka, lžičky krystalu, lžičky hladké mouky a kvasnic, necháme vzejít kvásek. To trvá zhruba 15 minut. Mezitím si v míse navážíme hladkou mouku, krystal, špetku soli a změklé máslo. Do mísy přidáme vzešlý kvásek a vejce. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě pod čistou utěrkou alespoň hodinu kynout. Mezitím si můžeme jít nasbírat borůvky....Borůvky omyjeme a připravíme si z másla, hrubé mouky a moučkového cukru, drobenku. Protože jsme nepoužili žádnou tvarohovou (nebo jinou podobnou) vrstvu, je drobenka taková hutnější. Když je těsto nakynulé, vymažeme si formu (průměr cca 33 cm) a vyložíme ji pečícím papírem. Rovnoměrně na tuto plochu rozprostřeme hotové těsto. Necháme zvednuté okraje. Pak asi 0,5 cm od okraje pokryjeme těsto vrstvou borůvek. Borůvky zasypeme drobenkou. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Po upečení a vychlazení ještě koláč pocukrujeme moučkovým cukrem. Můj tip: Pokud máte rádi tenoučkou vrstvu těsta, použijte buď větší formu a přidejte borůvky a drobenku, anebo udělejte menší množství těsta.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat