BORŮVKOVÝ KOLÁČ Z KYNUTÉHO TĚSTA

Jestli něco miluju, tak je to borůvkový koláč. Abych uspokojila své chuťové buňky, musela jsem vyzkoušet alespoň dva základní typy těsta pro tento dezert. Jeden s kypřícím práškem a druhý z kynutého těsta. Tohle je ten druhý z nich. 


Potřebujeme:

  • 50g másla
  • 300g hladké mouky + 1 lžička na kvásek
  • 60g cukru krystal + 1 lžička na kvásek
  • 20g droždí
  • 100ml mléka
  • 1 vejce
  • Špetku soli
  • 250g borůvek
  • Na drobenku:
  • 30g másla
  • 3 polévkové lžíce hrubé mouky
  • 3 polévkové lžíce cukru moučka + trochu na závěrečné pocukrování
  • Trochu oleje na vymazání formy


Postup:

Nejdříve si z vlažného mléka, lžičky krystalu, lžičky hladké mouky a kvasnic, necháme vzejít kvásek. To trvá zhruba 15 minut. Mezitím si v míse navážíme hladkou mouku, krystal, špetku soli a změklé máslo. Do mísy přidáme vzešlý kvásek a vejce. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě pod čistou utěrkou alespoň hodinu kynout. Mezitím si můžeme jít nasbírat borůvky....Borůvky omyjeme a připravíme si z másla, hrubé mouky a moučkového cukru, drobenku. Protože jsme nepoužili žádnou tvarohovou (nebo jinou podobnou) vrstvu, je drobenka taková hutnější. Když je těsto nakynulé, vymažeme si formu (průměr cca 33 cm) a vyložíme ji pečícím papírem. Rovnoměrně na tuto plochu rozprostřeme hotové těsto. Necháme zvednuté okraje. Pak asi 0,5 cm od okraje pokryjeme těsto vrstvou borůvek. Borůvky zasypeme drobenkou. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Po upečení a vychlazení ještě koláč pocukrujeme moučkovým cukrem. Můj tip: Pokud máte rádi tenoučkou vrstvu těsta, použijte buď větší formu a přidejte borůvky a drobenku, anebo udělejte menší množství těsta.


Itadakimasu!

Komentáře