K tomu není co dodat, klasika českých kuchyní z dob mého dětství. Levné dobré jídlo, které stojí za to si občas připomenout.
Potřebujeme: Porce pro 4 osoby
- 500g brambor
- 250g hrubé mouky
- 1 vejce + 1 žloutek
- Špetku soli
Na posypání:
- Strouhanku ze 3 tvrdých rohlíků
- 8 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce másla na osmažení strouhanky
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Klidně den předem. Oloupeme je a na hrubém struhadle nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, žloutek a sůl. Vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu vyválíme asi 1cm tlustý váleček. Ten rozdělíme nožem na cca 5cm dlouhé špalíčky. Vaříme je v mírně osolené vodě a to asi 5 minut po jejich vyplavání. Mezitím si na másle orestujeme čerstvě (!) připravenou strouhanku. Trvá to jen chvilku, tak od toho nechoďte, ať ji nespálíte. Po dosmažení vypneme sporák a přisypeme cukr. Promícháme. Čerstvě uvařené šišky dáme k této směsi a obalíme je v ní. Servírujeme na talíře. Milovníci mastného si ještě vše mohou přelít rozpuštěným máslem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat