BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU

K tomu není co dodat, klasika českých kuchyní z dob mého dětství. Levné dobré jídlo, které stojí za to si občas  připomenout.


Potřebujeme: Porce pro 4 osoby

  • 500g brambor
  • 250g hrubé mouky
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • Špetku soli

Na posypání:

  • Strouhanku ze 3 tvrdých rohlíků
  • 8 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce másla na osmažení strouhanky
Postup:

Brambory uvaříme ve slupce. Klidně den předem. Oloupeme je a na hrubém struhadle nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, žloutek a sůl. Vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu vyválíme asi 1cm tlustý váleček. Ten rozdělíme nožem na cca 5cm dlouhé špalíčky. Vaříme je v mírně osolené vodě a to asi 5 minut po jejich vyplavání. Mezitím si na másle orestujeme čerstvě (!) připravenou strouhanku. Trvá to jen chvilku, tak od toho nechoďte, ať ji nespálíte. Po dosmažení vypneme sporák a přisypeme cukr. Promícháme. Čerstvě uvařené šišky dáme k této směsi a obalíme je v ní. Servírujeme na talíře. Milovníci mastného si ještě vše mohou přelít rozpuštěným máslem.


Itadakimasu!

Komentáře