DĚLENÁ BUCHTA S JAHODOVOU NÁPLNÍ

Na tenhle recept se vyplatí, mít domácí marmeládu. Pokud ji nemáte, sáhněte v obchodě po nějaké kvalitní, protože na ní celý recept stojí.

Potřebujeme:

  • 1vejce
  • 120g cukru krystal
  • 120g zakysané smetany
  • 30ml olivového oleje
  • 350g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • Špetku soli
  • 4 lžíce jahodové (nebo jiné) marmelády
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 lžíci cukru moučky

Postup:

Cukr krystal si vyšleháme s vejcem do husté pěny. Trvá to asi 5 minut. Pak opatrně(!)přidáme zakysanou smetanu a olej. Mícháme jen pomalými tahy stěrkou směrem ode dna nahoru. V jiné míse si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. K této směsi postupně přidáme část se zakysanou smetanou. Těsto zhoustne, takže ho pak zpracujeme ručně. Získáme hladké, vláčné a pružné těsto. Na pomoučeném vále si hmotu rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvoříme váleček cca 12cm dlouhý. Utvoříme v něm důlek a těsto trochu roztáhneme. Naplníme 1 polévkovou lžící marmelády. Váleček uzavřeme tak, abychom skryli marmeládu. Nakonec celý kousek poválíme ve třtinovém cukru. Takhle zpracujeme všechny díly těsta a hotové je těsně vedle sebe pokládáme na vymazaný pekáček. Pečeme v troubě při 180°C asi 35 minut. Po vychlazení ještě buchtu posypeme moučkovým cukrem.


Itadakimasu!

Komentáře