GALETKA S ČERNÝM RYBÍZEM

Černý rybíz není zrovna moje nejoblíbenější ovoce, ale postupem času jsem došla k poznání, že v doma pečených dezertech mi poskytuje zajímavou chuť, bez které nechci být. Proto jestli to máte podobně, zkuste tuto galetku a pak se rozhodněte, co vám chutná.


Potřebujeme: Na 1 galetu o průměru 17 cm

Na těsto:

  • 95g hladké mouky
  • 50g másla
  • 1 malé vejce
  • 0,5 lžíce chladné vody

Na náplň:

  • 100g černého rybízu (můžete použít i jiné ovoce)
  • 150g měkkého tvarohu
  • 0,5 vanilkového cukru (pokud máte hodně sladké ovoce, bude stačit poloviční množství)


 Postup:

Ovoce si očistíme a omyjeme. Necháme okapat. Na vále si z mouky a měkkého másla uděláme drobenku. Rozšleháme si vajíčko. Poté uděláme doprostřed drobenky důlek a 3/4 vejce do něj vlijeme. Přidáme i chladnou vodu. Vypracujeme těsto. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky. Těsto má být hladké a pružné. Vyválíme z něj kulatou placku o průměru cca 21 cm. Uděláme náplň. V misce si smícháme tvaroh a vanilkový cukr. Tuto náplň natřeme na těsto asi 2cm od okraje. Na tvaroh navršíme ovoce. Volné okraje přehrneme směrem k náplni. Palcem těsto vždy trochu přitlačíme. Zbytkem rozšlehaného vejce potřeme okraje. Pečeme v troubě při 180°C asi 30 minut, dokud nemá těsto zlatavou barvu. 


Itadakimasu!

Komentáře