Černý rybíz není zrovna moje nejoblíbenější ovoce, ale postupem času jsem došla k poznání, že v doma pečených dezertech mi poskytuje zajímavou chuť, bez které nechci být. Proto jestli to máte podobně, zkuste tuto galetku a pak se rozhodněte, co vám chutná.
Potřebujeme: Na 1 galetu o průměru 17 cm
Na těsto:
- 95g hladké mouky
- 50g másla
- 1 malé vejce
- 0,5 lžíce chladné vody
Na náplň:
- 100g černého rybízu (můžete použít i jiné ovoce)
- 150g měkkého tvarohu
- 0,5 vanilkového cukru (pokud máte hodně sladké ovoce, bude stačit poloviční množství)
Postup:
Ovoce si očistíme a omyjeme. Necháme okapat. Na vále si z mouky a měkkého másla uděláme drobenku. Rozšleháme si vajíčko. Poté uděláme doprostřed drobenky důlek a 3/4 vejce do něj vlijeme. Přidáme i chladnou vodu. Vypracujeme těsto. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky. Těsto má být hladké a pružné. Vyválíme z něj kulatou placku o průměru cca 21 cm. Uděláme náplň. V misce si smícháme tvaroh a vanilkový cukr. Tuto náplň natřeme na těsto asi 2cm od okraje. Na tvaroh navršíme ovoce. Volné okraje přehrneme směrem k náplni. Palcem těsto vždy trochu přitlačíme. Zbytkem rozšlehaného vejce potřeme okraje. Pečeme v troubě při 180°C asi 30 minut, dokud nemá těsto zlatavou barvu.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat