HOUBOVÉ BOCHÁNKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

Tahle věc se hodí jak na oběd, tak jako součást nějakého rautu. Já uvedu kombinace, které mám nejraději, ale samozřejmě se jich nemusíte držet a můžete vyhovět vlastním chutím.


Potřebujeme:

Na těsto:

  • 120ml vody
  • 60g másla
  • 60g hladké mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 vejce
  • 200g hlívy ústřičné
  • Hrst nasekané zelené petrželky napůl s natrhaným špenátem

Na dresing:

  • Kysanou smetanu
  • Ředkvičky
  • Sůl

Na majonézu:

  • 1 vaječný žloutek
  • 20ml oleje (olivový, řepkový..)
  • Špetku nastrouhané kůry z limetky
  • 1 kávovou lžičku limetkové šťávy
  • 1 čajovou lžičku kremžské (nebo dijonské) hořčice
Postup:

Nejdříve si připravíme odpalované těsto. V rendlíku si na malém plamenu rozpustíme máslo ve vodě. Nesmí začít vařit! Pak přisypeme mouku a mícháme asi 5 minut. Sundáme z plotny a necháme těsto chladnout. Jde to rychleji, když těsto přendáme do jiné nádoby. Mezitím si nasekáme petrželku, natrháme špenát a nadrobno nakrájíme hlívu. Do vychladlého těsta postupně pomocí mixéru vpravíme vejce. Pak těsto posolíme, opepříme a dáme do něj opatrně hlívu, petrželku a špenát. Troubu si předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečícím papírem a lžičkou na něj v rozestupech pokládáme hromádky těsta.(Je dobré, nechat plech na sporáku už v době, kdy zahříváme troubu, aby se sám nahřál). Bochánky pečeme cca 35 minut. Troubu za žádných okolností během pečení neotvíráme!!! Během této doby si uchystáme dresing a majonézu. Dresing je jednoduchý. Ředkvičky nakrájíme nadrobno a vmícháme je do kysané smetany. Osolíme. U majonézy použijeme mixér. Nejdříve mixujeme žloutek a postupně (tenkým čůrkem) k němu dodáváme olej. Pak přidáme limetkovou kůru, šťávu a nakonec hořčici. Mixujeme dokud nedosáhneme konzistence majonézy. Když máme všechno pohromadě servírujeme bochánky na talíř a dresing a majolku do misek. V tomto jídle je poměrně dost tuku a tak mu jistě sluší halda zeleniny nebo nějaký osvědčený salát.


Itdakimasu!

Komentáře