RYBÍZOVÁ BUCHTA

Když nastane období sklizně rybízu, netrpělivě čekám, až mě někdo podaruje a já budu moct vyzkoušet zase nějaký ten nový dezert. Letos se zadařilo a já obdržela dokonce červené i černé bobule oblíbeného ovoce. Nikomu nechci nadržovat a tak jsou v této buchtě obě odrůdy zároveň.


Potřebujeme: Na formu o průměru cca 20x20cm

  • 1 vejce
  • 120g cukru krupice
  • 120g zakysané smetany
  • 60g oleje (olivový, řepkový...apod.)
  • 0,5 vanilkového cukru
  • 250g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • Špetku soli
  • 100g červeného rybízu
  • 50g černého rybízu
  • Cukr moučku na závěrečné pocukrování
  • + olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Postup:

Ve vyšší nádobě si ušleháme vejce s krystalovým cukrem. Trvá to asi 5 minut. Pak opatrně vmícháme kysanou smetanu a nakonec po částech přidáme olej. Vedle v míse si promísíme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a vanilkový prášek. K této směsi postupně vmícháme tekutou část receptu. Vznikne tužší těsto. Oba druhy rybízu. si odděleně omyjeme a necháme okapat v sítu. Do vymazané a vysypané formy dáme 0,5 množství těsta. Na něj rovnoměrně rozprostřeme černé bobule. Přikryjeme je téměř celou druhou polovinou těsta (trochu si schováme) a nasypeme červené kuličky. Na ně už pak jen zbytkem těsta vytvoříme tenkou pokrývku (v podstatě to není nutné, to jen tak na ozdobu). Pečeme při 180°C asi 45 minut. Po dopečení a vychlazení posypeme buchtu moučkovým cukrem. 


Itadakimasu!

Komentáře