I letos je úroda cuket hojná a já nikdy, když je mi tato zelenina nabídnuta, neřeknu ne. Tím pádem mám možnost zkoušet stále nové a nové recepty. Tohle je jeden z nich.
Potřebujeme: Na formu o průměru 20cm
- 2 větší cukety
- 1 střední mrkev
- 2 vejce
- 6 polévkových lžic polohrubé mouky
- 100g bílého jogurtu
- 2 polévkové lžíce mléka
- 0,5 kávové lžičky sody
- 1 hrst nasekané zelené petrželky
- 2 střední stroužky česneku (utřený najemno)
- Sůl
- Pepř
- +olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Cuketu omyjeme, pokud je třeba oloupeme (já to dělám jen částečně, pokud ji mám darem ze zahrádky). Nastrouháme ji na hrubém struhadle (střední měkkou část s jádry nepoužíváme). Vymačkáme z ní šťávu. Mrkev také pořádně očistíme a také nastrouháme na hrubém struhadle k cuketě. Přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Formu na koláč vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní cuketovou směs. Pečeme při 180°C asi 45 minut. Hotový koláč má mít zlatavou barvu. Pro jistotu udělejte test se špejlí (těsto nesmí lepit). Podáváme vlažný ale chutná i jako studená svačinka. Výborně mu sluší zeleninové saláty.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat