Sezóna švestek nabízí spoustu možností k jejich využití. Jenom těch koláčů co existuje... A v kombinaci s mákem nemůžete šlápnout vedle.
Potřebujeme:
- 80g másla
- 140g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 140g hladké mouky
- 1 lžíci mletého máku
- 0,5 lžíce prášku do pečiva
- Špetku sody
- Špetku soli
- 100g zakysané smetany
- 30ml mléka
- 300g švestek
- Máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Na drobenku:
- 20g polohrubé mouky
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžíci mletého máku
- 1 lžíci másla
- 0,5 lžičky mleté skořice
- + moučkový cukr na posypání
Postup:
Máslo utřeme s cukrem krystal a vanilkovým cukrem. Postupně přidáme vejce. V jiné míse si smícháme mouku, mák, sůl. V další si pak dáme dohromady mléko se zakysanou smetanou. Ke směsi s moukou postupně vmísíme nejdříve směs s vejcem a pak směs s mlékem. Formu na koláč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní těsto. Švestky omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Rovnoměrně je rozprostřeme cca 1 cm od okraje koláče. Pak si připravíme drobenku. Všechny ingredience na ni dáme do mísy a pořádně je promneme. Hotovou drobenkou koláč zasypeme. Pečeme v troubě při 170°C asi 25 minut. Po vychlazení ještě koláč zasypeme moučkovým cukrem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat