Vůbec to není tak složité, jak to vypadá. Jen na výrobu sýra musíme počítat s 16ti hodinovým předstihem. Jinak už je pak příprava tohoto salátu otázkou několika minut.
Potřebujeme: Porce na 1 talířek
- 1 malou salátovou okurku
- 1 řecký jogurt
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 1 čajovou lžičku limetkové šťávy
- 1 čajovou lžičku medu
- 1 hrst nasekaných ořechů (lískové, vlašské, pekanové...)
- Špetku soli
- Pepř
Postup:
Nejdříve si předem vyrobíme jednoduchý sýr. Řecký jogurt vyklopíme nejlépe do mušelínového šátku. Já ho nemám a tak používám bavlněnou plenu. Přes sítko ho necháme okapat. Pak místo nad jogurtem zavážeme provázkem a šátek (plenu) pověsíme na šnůru na 16 hodin. Po této době pokračujeme. Okurku řádně umyjeme. Neloupeme. Pomocí mandolíny nebo ostrého nože ji podélně nakrájíme na tenké plátky. Ty položíme (ozdobně) na talíř. Hotový sýr vybalíme z látky a překrojíme ho na 4 díly. Přidáme ho k okurce. V misce si smícháme olej, limetkovou šťávu, med a sůl. Tímto dresinkem okurku a sýr přelijeme. Navrch nasypeme nasekané ořechy a ještě celý salát lehce popepříme. Podáváme jako přílohu nebo samostatně třeba s kouskem pečiva.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat