Vlastně se jedná o koláč s názvem pasticciotto a pochází z Apulie, což je oblast v Itálii. Myslím, že nejsem sto, si tento název zapamatovat a tak je to prostě koláč s vanilkovým krémem. Ovšem ani tahle komplikovaná informace nemění nic na tom, že stojí za vyzkoušení.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 500g hladké mouky
- 150g másla
- 200g cukru moučky
- 3 žloutky
- Špetku sušeného droždí
- 1kávovou lžičku citronové kůry
Na krém:
- 1l mléka
- 3 vejce
- 150g hladké mouky
- 250g cukru moučky
- Vanilka (semínka) Anebo...před výplatou 1vanilkový cukr
- + bílek na potření
- + olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, citronovou kůru, cukr a sušené droždí. Přidáme změklé máslo. Nakonec vpracujeme žloutky. Hotové těsto necháme ve fólii asi 20 minut v lednici. Mezitím si připravíme krém. Mléko zahřejeme k bodu varu. Do mísy si navážíme mouku, cukr vejce a vanilku. Mléko pak přidáme tenkým pramínkem k ostatním surovinám. Když krém promícháme, vrátíme ho do hrnce od mléka a na malém plamenu ho nepřetržitě mícháme a zahříváme, dokud nezhoustne. Trvá to cca 2 minuty. Formu na koláč vymažeme a vysypeme. Vychladlé těsto si rozdělíme na 2 díly. Jeden ve velikosti 2/3 a jeden ve velikosti 1/3 objemu těsta. Z obou vyválíme placku. Větší použijeme na dno a okraje formy. navrstvíme krém. Menší placku z těsta použijeme navrch koláče. Celý povrch potřeme vaječným bílkem. Pečeme při 180°C asi 20 minut dozlatova.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat