Určitě se shodneme na tom, že pokud máte dobré pečivo, stačí máslo a pochoutka je na světě. Naproti tomu okoralý chleba bude dusit i s uherákem. Ale zpátky k té první variantě, tyhle hebké mírně nasládlé bochánky k ní určitě patří.
Potřebujeme: Na 24 kusů
Na těsto:
- 500ml mléka
- 100g másla
- 40g krupicového cukru
- 1 lžíci sušeného droždí
- 1 lžičku soli
- 3 vejce
- 1 kg hladké mouky
Na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
Na posyp:
- Slunečnicová semínka
Postup:
Část mléka přivedeme k bodu varu. Stáhneme ho z vařiče a necháme v něm rozpustit na kousky nakrájené máslo. Přidáme krupicový cukru zbytek mléka. Dáme vychladit na pokojovou teplotu. Přidáme kvasnice a necháme na teplém místě cca 10minut stát. Tím máme hotový kvásek. V míse si vyšleháme vejce. Postupně vpracujeme mouku se solí. Dodáme vzešlý kvásek. Propracujeme. Hotové těsto necháme 45 minut stát přikryté utěrkou. Na pomoučeném vále ho pak rozdělíme na 24 stejných kousků. Uděláme z něj hladké bochánky, které potřeme vyšlehaným vajíčkem, smíchaným s mlékem. Nakonec každý kousek posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme při 180°C cca 25 minut dozlatova. Ještě vlahé se dají jíst i samotné ke kávě.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat