Bramborové těsto, to nejsou jen knedlíky a šišky s mákem. Preclíky nejsou jen suché tvrdé pečivo k pivu a vínu. Obojí se dá totiž spojit a výsledkem jsou pak zvenku křupavé a uvnitř měkké bramborové preclíky.
Potřebujeme: Na cca 15 kusů
- 250g brambor
- 100ml mléka
- 350g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1 čajovou lžičku soli (kdo míň solí, ten ubere)
- + 1 žloutek na potření , mák a hrubá sůl na posypání
Postup:
Brambory si předem uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Poté je prolisujeme a smícháme v míse s moukou, mlékem, změklým máslem, vejcem a solí. Vypracujeme těsto. Pokud se nám příliš lepí, opatrně dodáme mouku. Vyválíme těsto jako knedlík a rozdělíme na 15 stejných dílů. Z každého utvoříme váleček a ten zapleteme do preclíkového tvaru. Každý preclík potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem a solí (samozřejmě se dá použít i např. sezamové či slunečnicové semínko), Pečeme na plechu s pečícím papírem při 180°C 30-35 minut dozlatova.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat