BRAMBOROVÉ PRECLÍKY

Bramborové těsto, to nejsou jen knedlíky a šišky s mákem. Preclíky nejsou jen suché tvrdé pečivo k pivu a vínu. Obojí se dá totiž spojit a výsledkem jsou pak zvenku křupavé a uvnitř měkké bramborové preclíky.


Potřebujeme: Na cca 15 kusů

  • 250g brambor
  • 100ml mléka
  • 350g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 čajovou lžičku soli (kdo míň solí, ten ubere)
  • + 1 žloutek na potření , mák a hrubá sůl na posypání


Postup:

Brambory si předem uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Poté je prolisujeme a smícháme v míse s moukou, mlékem, změklým máslem, vejcem a solí. Vypracujeme těsto. Pokud se nám příliš lepí, opatrně dodáme mouku. Vyválíme těsto jako knedlík a rozdělíme na 15 stejných dílů. Z každého utvoříme váleček a ten zapleteme do preclíkového tvaru. Každý preclík potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem a solí (samozřejmě se dá použít i např. sezamové či slunečnicové  semínko), Pečeme na plechu s pečícím papírem při 180°C 30-35 minut dozlatova.


Itadakimasu!



Komentáře