Další skvělá možnost, jak využít nejzářivější zeleninu (z botanického hlediska ovoce) podzimu. Není to tak složité, jak to vypadá a výsledek stojí za to!
Potřebujeme: Na 4 porce
- 250g dýně hokaido (nebo máslové)
- 1 lžíci vody
- 2 vejce
- 3 lžíce hnědého cukru
- 25g másla
- 150ml plnotučného mléka
- 10 kapek citronové šťávy
- 150g hladké mouky
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- Špetku soli
- Máslo nebo kokosový olej na osmažení lívanců
Na polevu:
- 50g pekanových nebo vlašských ořechů
- 2 lžíce vody
- 50g hnědého cukru
- 50g másla
- 100ml 33% šlehačky
- Špetku soli
Postup:
Dýni oloupeme a zbavíme měkké části s jádry. Nakrájíme ji na malé kousky, dáme do misky s vodou a v mikrovlnné troubě necháme cca 8 minut změknout. V jiné míse smícháme vejce, cukr, rozpuštěné máslo, mléko, citronovou šťávu, mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Nakonec přidáme uvařenou a již vychladlou dýni. Těsto zpracujeme pomocí mixéru. Lívance osmažíme buď na másle nebo kokosovém oleji z obou stran. Připravíme si polevu. Ořechy nasekáme nahrubo a nasucho je opražíme na pánvi. Dáme je stranou. Na pánev nalijeme vodu a přidáme cukr. Necháme ho rozpustit. Přidáme máslo, smetanu a sůl. Krátce povaříme na malém plamenu. K hotovému karamelu vrátíme ořechy a přelijeme jím lívance. Kdo neřeší kalorie, může dozdobit zmrzlinou, či kysanou smetanou.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat