DÝŇOVÉ LÍVANCE

Další skvělá možnost, jak využít nejzářivější zeleninu (z botanického hlediska ovoce) podzimu. Není to tak složité, jak to vypadá a výsledek stojí za to!


Potřebujeme: Na 4 porce

  • 250g dýně hokaido (nebo máslové)
  • 1 lžíci vody
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 25g másla
  • 150ml plnotučného mléka
  • 10 kapek citronové šťávy
  • 150g hladké mouky
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
  • Špetku soli
  • Máslo nebo kokosový olej na osmažení lívanců

Na polevu:

  • 50g pekanových nebo vlašských ořechů
  • 2 lžíce vody
  • 50g hnědého cukru
  • 50g másla
  • 100ml 33% šlehačky
  • Špetku soli

Postup:

Dýni oloupeme a zbavíme měkké části s jádry. Nakrájíme ji na malé kousky, dáme do misky s vodou a v mikrovlnné troubě necháme cca 8 minut změknout. V jiné míse smícháme vejce, cukr, rozpuštěné máslo, mléko, citronovou šťávu, mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Nakonec přidáme uvařenou a již vychladlou dýni. Těsto zpracujeme pomocí mixéru. Lívance osmažíme buď na másle nebo kokosovém oleji z obou stran. Připravíme si polevu. Ořechy nasekáme nahrubo a nasucho je opražíme na pánvi. Dáme je stranou. Na pánev nalijeme vodu a přidáme cukr. Necháme ho rozpustit. Přidáme máslo, smetanu a sůl. Krátce povaříme na malém plamenu. K hotovému karamelu vrátíme ořechy a přelijeme jím lívance. Kdo neřeší kalorie, může dozdobit zmrzlinou, či kysanou smetanou. 


Itadakimasu!

Komentáře