Tento koláč je inspirovaný jihočeskými hnětýnkami. Jen není tak zdobený a je větší, ale rozhodně není o nic míň chutný.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 120g másla
- 2 vejce
- 120g cukru moučky
- 0,5 vanilkového cukru
- 150g polohrubé mouky
- 1 kávovou lžičku kypřícího prášku
- 1 lžičku rumu
- 2 lžičky mléka
- 1 kávovou lžičku nastrouhané citronové kůry
Na polevu:
- 100g hořké čokolády
- 80 ml smetany 31%
- + máslo a olej na vymazání a vysypání formy
- + citronovou kůru nastrouhanou pomocí mandolíny na ozdobu, popř. čokoládové pecičky na zdobení
Postup:
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky pak vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme postupně změklé máslo, mouku, prášek do pečiva, rum, mléko a citronovou kůru. V jiné nádobě si vyšleháme bílky do pevného sněhu. Ten pak opatrně vmícháme do těsta. Celou směs pak dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180°C 25-30 minut. Mezitím si nalámanou čokoládu spolu se smetanou vymícháme do hladka na vodní lázni. Upečený koláč necháme vychladnout. Poté jeho povrch potřeme připravenou čokoládovou polevou a zasypeme citronovou kůrou, popř. čokoládovými pecičkami. Nejlépe chutná druhý den, po mírném odležení.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat