JEMNÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Tento koláč je inspirovaný jihočeskými hnětýnkami. Jen není tak zdobený a je větší, ale rozhodně není o nic míň chutný.


Potřebujeme:

Na těsto:

  • 120g másla
  • 2 vejce
  • 120g cukru moučky
  • 0,5 vanilkového cukru
  • 150g polohrubé mouky
  • 1 kávovou lžičku kypřícího prášku
  • 1 lžičku rumu
  • 2 lžičky mléka
  • 1 kávovou lžičku nastrouhané citronové kůry

Na polevu:

  • 100g hořké čokolády
  • 80 ml smetany 31%
  • + máslo a olej na vymazání a vysypání formy
  • + citronovou kůru nastrouhanou pomocí mandolíny na ozdobu, popř. čokoládové pecičky na zdobení
Postup:
 
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky pak vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme postupně změklé máslo, mouku, prášek do pečiva, rum, mléko a citronovou kůru. V jiné nádobě si vyšleháme bílky do pevného sněhu. Ten pak opatrně vmícháme do těsta. Celou směs pak dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180°C 25-30 minut. Mezitím si nalámanou čokoládu spolu se smetanou vymícháme do hladka na vodní lázni. Upečený koláč necháme vychladnout. Poté jeho povrch potřeme připravenou čokoládovou polevou a zasypeme citronovou kůrou, popř. čokoládovými pecičkami. Nejlépe chutná druhý den, po mírném odležení.


Itadakimasu!

Komentáře